Sladíme Stéviou

Stévia cukrová ako prírodné nekalorické sladidlo totiž okrem príjemnej chuti ponúka aj mnohé zdraviu prospešné látky. Okrem komplexu sladivých látok obsahuje aj vlákninu a celý rad vitamínov a minerálov, napríklad železo, vápnik, draslík, sodík, fosfor, zinok, horčík, či vitamín A a C.

Stévia cukrová totiž obsahuje aj komplex sladiacich látok, ktoré nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi - práve naopak, pomáhajú ho udržiavať v rovnováhe v krvi a pečeni. Preto je ideálnym pomocníkom nielen pre diabetikov, ale i pre všetkých, ktorí chcú schudnúť, alebo jednoducho žiť zdravšie.

História zmrzliny

Predpokladá sa, že už v dávnej minulosti sa v Číne vyrábala mliečna ryžová zmes, ktorá sa ukladala do snehu a tam tuhla. Bol to predchodca zmrzliny? Neskôr počas zlatých časov Grécka a Ríma sa podával významným hosťom pokrm, tvorený z čerstvého, z hôr prineseného snehu, do ktorého sa pridávali ovocné šťavy i samotné lesné ovocie. Marco Polo doniesol z ciest po Ázii správy o zvláštnych mrazených a ochutených jedlách, na základe čoho sa v Taliansku začala vyrábať zmrzlina, ktorá sa postupne rozšírila do celej Európy.V 18. storočí ju poznal už celý svet. Ľudovít XIV. povolil v 17. storočí v Paríži otvorenie prvej zmrzlinárne, ktorá existuje dodnes.  

 

Zmrzlina dnes

V novodobých dejinách patrí prvenstvo v príprave, predaji a konzumácii Taliansku. Talianska zmrzlina má správny názov Gelato. Na rozdiel od priemyselných zmrzlín a zmrzlín amerických máva podstatne menší obsah tuku, hutnejšiu, menej našlahanú štruktúru. V porovnaní s balkánskymi zmrzlinami má aj oveľa menej cukru. Vyznačuje sa čerstvosťou, hladkou konzistenciou a výraznou, ale prirodzenou chuťou všetkých príchutí. Trendy v príprave zmrzlinových pohárov a predaji kopčekovej zmrzliny sa stále mení.

Z Výroby

Zmrzlina je pochúťka od výroby až po konzumáciu vždy správne zmrazená. Stačí malá zmena teploty a výzor roztečenej zmrzliny, odradí všetkých zákazníkov. Rozmrazená a znovu zmrznutá zmrzlina chutí ako porcia nastrúhaného ľadu. Nedodržanie teplotných limitov pre uskladnenie je nebezpečné aj z hygienického aspektu. Kvalitná mraznička pre profesionálov sa nepredáva v domácich potrebách. Viac ako 90% svetovej výroby týchto zariadení pochádza z Talianska. Gelato a všetko, čo s tým súvisí tvorí v Taliansku výrazné ekonomicky silné odvetvie. Taliani majú zmrzlinu radi a sú na ňu právom hrdí.

Zmrzlina a zdravie

Možno o tom neviete ale zmrzlina sa odporúča pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, pri nechutenstve a problémoch s prehĺtaním. Mlieko v zmrzline je zdrojom vápniku a bielkovín